Jaarthema 2011-2012

Armoede is een onrecht. Maak er spel van!

Onder de slogan 'Armoede is een onrecht. Maak er spel van!' gaat in september voor zeven jeugdbewegingen een actiejaar over armoede en sociale uitsluiting van start. Door middel van informatieve spelen en speelse actie vragen wij, de jeugdbewegingen, aandacht voor een problematiek die vaak verborgen blijft.

Armoede is een onrecht

JaarthemaArm en rijk, da's toch simpel: 'arm' betekent dat je weinig hebt en 'rijk' betekent het tegenovergestelde. Niet? Armoede is helaas veel meer dan geen geld hebben of onder een brug moeten slapen. Gezinnen in armoede komen meer hindernissen tegen dan alleen 'te weinig geld': moeilijkheden op school, weinig kansen op de arbeidsmarkt, een klein inkomen, een ongezonde woning, een moeilijke thuissituatie, …Een voorbeeldje om dit te illustreren:

Jaarthema

Eén kind op zes woont in een huis met een lekkend dak, schimmels, vocht of rottende ramen en deuren. Wie in zo'n huis woont, is vaker ziek. Als er andere dringende kosten zijn, stel je een doktersbezoek al eens uit. Maar wie niet naar de dokter gaat, blijft langer ziek en kan blijvende gezondheidsproblemen oplopen. Een kind dat daardoor vaak afwezig is op school loopt een leerachterstand op. Zo belandt hij of zij in een zwakkere positie aan het begin van de arbeidsloopbaan en loopt meer risico op een slecht betaalde job of werkloosheid. Een mooi huis zonder lekkend dak, schimmels, vocht of rottende ramen en deuren wordt dan iets moeilijker…

Maak er spel van!

Je zult maar het geluk hebben om in België geboren te worden. Een land waar er voedsel genoeg is, waar je ziekenhuizen hebt in elke stad, waar er scholen zijn in elk dorp. Geen kinderen met opgezwollen buikjes in onze straten, geen hutjes van golfplaten in onze steden. En toch … groeit bijna één kind op vijf in België op in armoede. Soms zichtbaar, maar vaak verborgen achter muren en deuren, ook in onze eigen straat.

Jaarthema

Met dit jaarthema willen we heel duidelijk maken dat we het een schande vinden dat één op vijf van alle Belgische kinderen en jongeren in armoede leeft. In een rijk land zoals het onze is dat onaanvaardbaar. Armoede is een onrecht! En dat laten we niet zomaar gebeuren:we maken er spel van! Als jeugdbeweging zijn we een deel van de samenleving. Samen zijn we met meer dan 250.000 kinderen en jongeren. We dromen van een samenleving zonder armoede en uitsluiting en zullen dit luidkeels verkondigen tot iedereen ons hoort. Ouders, buren, pers en politici: iedereen zal weten dat we vinden dat het armoedeprobleem structureel moet aangepakt worden. We gaan voor maatregelen die armoede echt oplossen, geen doekjes voor het bloeden!

Armoe moet de wereld uit! from Maak er spel van! on Vimeo.

meer info op www.maakereenspelvan.be